pdmn_vl

##TechMatters:Technologie maakt je leven veiliger

Dat oplossingen van onze technologiebedrijven het verschil maken binnen tal van domeinen van het dagelijkse leven, staat buiten kijf. Wat veiligheid betreft, bijvoorbeeld, zijn er verschillende technologieën die ervoor zorgen dat je beter beschermd bent.

Doorheen de hele dag zorgt technologie er voor dat u veiliger bent. We staan er niet meer bij stil, maar achter de meest simpele handelingen zit vaak een ingewikkeld technologisch proces, waar Vlaamse bedrijven bij betrokken zijn. Denken we bijvoorbeeld al maar aan de manier waarop u ’s ochtends de kinderen naar een kinderdagverblijf brengt. Tegenwoordig kan men daar niet zomaar meer binnen lopen, aan de voordeur is beveiliging voorzien. Soms met een simpel videosysteem, maar steeds vaker meldt de ouder zich aan met een vingerafdruk, of zelfs met gezichtsherkenning. Zonder dat nog iemand op een knop hoeft te drukken, springt de deur al open. Jammer dat het zover moest komen, maar het verhoogt wel de veiligheid.

Veiliger in het verkeer

Vervolgens stappen de we in de auto om naar het werk of naar een klant te rijden. Een auto is één brok spitstechnologie. Wist u dat er in uw auto wellicht meer computers zitten dan u in huis heeft? Dankzij technologie zijn auto’s ook veel veiliger geworden. Zo zorgt ABS (Anti Blokkeer Systeem) er voor dat op cruciale momenten je remafstand korter is. En we zijn al vergeten dat sinds de komst van GPS we niet langer op de snelweg rijden met een wegenkaart op onze schoot? Gewoon veiliger en het levert minder ruzie op tussen de chauffeur en kaartlezer. Mooi meegenomen, niet?

Diverse autofabrikanten stellen zichzelf tot doel dat er geen doden of gewonden meer mogen vallen door hun wagens. Dat kan alleen met inzet van technologie. De zelfsturende auto’s waarmee nu volop geëxperimenteerd wordt, zullen de veiligheid nog verhogen. Sensoren zullen botsingen vermijden en de auto’s zullen elkaar waarschuwen voor gevaarlijke plekken. Dat maakt auto’s niet alleen veiliger, maar neemt ook een pak stress weg bij bestuurders.

Weg met die kous onder de matras

Tijdens de middagpauze wil u misschien snel nog wat administratieve zaken afhandelen? We vinden het niet meer dan logisch dat we via de computer betalingen kunnen doen of bestellingen in een webshop kunnen afhandelen. We hoeven  bijna geen cash meer op zak te hebben om betalingen te doen, zodat we het ook niet kunnen verliezen of gestolen worden.

Terwijl u wat betalingen uitvoert – via een kaartlezer of uw smartphone – wil u ook nog wat documenten opvragen bij de gemeente. Gelukkig kan ook dat (soms) elektronisch, en dankzij de elektronische handtekening ook nog eens helemaal veilig en fraudebestendig. Alweer een bezoek aan het administratief centrum uitgespaard. Veiligheid en gemak gaan steeds vaker hand in hand.

Veiligheid is data-gedreven

Wanneer u dan ’s avonds weer naar huis gaat, rijdt u zich misschien vast in een file (hoewel slimme navigatiesystemen daar tegenwoordig ook wel bij kunnen helpen om te vermijden). ‘Jammer dat het huis er nu zo open en leeg bij staat’, denkt u terwijl het langzaam duistert. Gelukkig laat ook het huis zich vanop de smartphone bedienen. Met een paar klikken op de telefoon gaan de rolluiken neer en schiet het licht in de tuin aan. Uw huis ziet er helemaal bewoond uit, en dieven worden afgeschrikt. Dankzij verbeterde materialen is het ook veel lastiger geworden om bijvoorbeeld een glasraam stuk te slaan.

De laatste tijd worden trouwens ook steeds minder auto’s gestolen, dankzij de verbeterde beveiliging. En omdat auto’s makkelijker terug te vinden zijn, neemt ook het aantal agressieve carjackings af.

Ook fysieke beveiliging is tegenwoordig hoogtechnologisch: slimme camera’s ontmoedigen hooliganisme, wat het veel aangenamer maakt om met de kinderen naar een sportwedstrijd te trekken. Gespecialiseerde bewakingsfirma’s zijn steeds meer data-bedrijven aan het worden. En misschien heeft u zelfs een app op de smartphone waarmee u automatisch een signaal kan sturen naar een noodcentrale wanneer gevaar dreigt.

Vlaamse pioniers

Het is duidelijk: technologie en beveiliging zijn bijzonder nauw met elkaar verweven en maken ons leven iedere dag weer veiliger. En aangenamer. We mogen er trots op zijn dat heel wat Vlaamse bedrijven hieraan bijdragen. Veel van de voorbeelden die ik daarnet vermeldde, worden technologisch onderbouwd door Vlaamse ondernemingen. Het beveiligen van betalingen, het elektronisch tekenen van documenten, het ontwerpen en produceren van sensoren in auto’s, het schrijven van computeralgoritmes,… Allemaal domeinen waarin Vlaamse bedrijven en onderzoekers pionier zijn. Het is een koppositie die we ook de komende jaren moeten blijven aanhouden.

 

Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen