visualblog

##TechMatters:Misschien beter een app dan een pilletje!?

Draag jij zo’n Fitbit die je elke dag vertelt dat je gemiddeld 2500 calorieën verbrandt, dat je hartslag in rust 65 bpm is en tijdens sporttrainingen makkelijk piekt tot 172 bpm en dat je ’s nachts slaapt als een roos. Op zich is het wel leuk om dankzij een wearable te weten hoeveel stappen je op een dag gezet hebt of hoeveel calorieën je verbruikte, maar echt relevant voor je gezondheid zijn die gegevens niet. Interessant wordt het pas als nieuwe technologie gebruikt kan worden voor gepersonaliseerde zorg.

Voor preventie, bijvoorbeeld. Om een beter beeld te krijgen van de levenswijze van een cardiopatiënt met kans op hartfalen. Dat al zo veel mensen wearables gebruiken, is zeker een goede zaak, want zij zijn bewust bezig met hun gezondheid. Dat zal de overstap naar het medisch gebruik van een wearable of een implantaat makkelijker maken.

Maar daar stopt de technologie niet. Ook wie naar een ziekenhuis gaat, komt er onvermijdelijk mee in aanraking, denken we maar aan scanners, apparatuur voor x-stralen, het elektronische patiëntendossier in plaats van papieren dossiers, digitale communicatie tussen huisartsen en ziekenhuizen,… Daarnaast speelt technologie een steeds belangrijkere rol bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het slim met elkaar combineren van onderzoeksgegevens zorgt er voor dat ziektes sneller opgespoord kunnen worden en dat medicijnen vroeger op de markt komen. Technologie doet echter meer dan ziektes genezen.

“Ik zal u een app voorschrijven”

In België bouwen heel wat bedrijven technologische oplossingen voor de gezondheidszorg. Deze zogeheten HealthTech bedrijven vormen trouwens ook de grootste groep onder de startende ondernemingen, in ‘digital health’ alleen al zijn er zo meer dan 300 in België. Daarmee behoren we tot het koppeloton in Europa. We mogen verwachten dat hun aantal alleen maar zal toenemen. De wetgeving loopt – zoals wel vaker het geval is – achter op de technologische evolutie. Maar er is beterschap op komst: als alles goed gaat, kunnen dokters morgen niet alleen geneesmiddelen, maar ook apps voorschrijven. Die apps, bijvoorbeeld op de smartphone, laten de dokter toe om een patiënt beter op te volgen en te kijken wanneer medicatie nodig is. Bovendien kunnen gegevens uitgewisseld worden tussen diverse zorgverleners zoals de diëtist, de kinesist of een ziekenhuis. Deze evolutie komt er aan, en wat ons betreft liever vandaag dan morgen. Dan wordt het voor bedrijven nog interessanter om met innovatieve toepassingen op de proppen te komen.

We staan pas aan het begin van de digitale evolutie in de gezondheidszorg. In de toekomst zal de inzet van artificiële intelligentie sneller ziektes opsporen, zullen Virtual Reality en Augmented Reality de techniek van operaties op afstand verder verbeteren en studenten geneeskunde praktijkoefeningen laten maken die vroeger niet mogelijk waren, zal 3D-printing hele organen printen en nog veel meer. Het kan lijken op controleverlies voor de mens dat technologie zo’n grote rol zal spelen in onze gezondheidszorg. Het is voor mij echter duidelijk dat technologie en mens samen zullen zorgen voor een betere en gezondere toekomst.

Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen