blogpdmn2

##TechMatters:Meer comfort en kwali-tijd dankzij technologie

Technologie, en vooral technologische vernieuwing, heeft ons op alle vlakken meer efficiëntie en comfort gebracht. Van het huishouden, tot de manier waarop we reizen en werken - technologie heeft ons leven een pak eenvoudiger gemaakt.

We moeten zelfs niet eens zo ver terug gaan om het verschil te voelen. Laten we gewoon even terugkijken naar een vijftiental jaar geleden. Twintigers, of zelfs jonge dertigers, die de periode min of meer bewust hebben meegemaakt, kunnen het zich waarschijnlijk niet eens meer voorstellen. Wie toen naar het buitenland reisde, kon misschien net een SMS te sturen naar het thuisfront om te melden dat hij/zij goed was aangekomen. Waar is de tijd dat we voor een business trip het vliegtuig opstapten met stapels papier en een aantal zware boeken en dat we beperkt waren tot de films en muziek die ter beschikking gesteld werden door de luchtvaartmaatschappij.

En dat is nog maar een klein voorbeeld om aan te tonen hoe technologie ons meer comfort brengt. Vandaag vinden we het stilaan vanzelfsprekend dat we met onze smartphones foto’s – van hoge kwaliteit trouwens, iets waar we vroeger een aparte camera moesten voor meenemen – doorsturen, filmpjes maken, bellen, muziek beluisteren, mailen en boodschappen bestellen. We vinden het normaal dat we films gewoon via onze digitale televisie streamen zonder naar de videotheek te moeten en dat we overal toegang hebben tot een gepersonaliseerde, gigantische online muziekcatalogus zonder twee kasten te moeten installeren voor onze CD-collectie.

Stuurbekrachtiging en parkeersensoren zorgen ervoor dat we amper nog inspanning moeten leveren als we parkeren. Of de auto parkeert gewoon zelf. Ruitenwissers en lichten gaan automatisch aan. Gedaan dus met de platte batterij van de wagen als we onze lichten vergaten af te zetten. Of we kiezen voor de elektrische fiets als we ons snel en efficiënt willen verplaatsen. Met slimme apps weten we trouwens meteen waar onze trein blijft, of we nog lang op de bus moeten wachten en wat de snelste route is met wagen en/of bus en/of trein.

Terwijl wij iets anders doen, wordt het gras automatisch afgereden en het huis gestofzuigd. De tijd die vrijkomt kunnen we gebruiken om met eenvoudige, gratis communicatiemiddelen zoals WhatsApp, LinkedIn en andere sociale netwerken contact te houden met vrienden en kennissen wereldwijd.

Reizen en werken is een stuk comfortabeler geworden. Thuis, op kantoor, in de trein, op de luchthaven, of in een koffiebar of hotel, we hebben overal dezelfde werkervaring en toegang tot onze documenten, zonder dat we daarvoor halsbrekende toeren moeten uithalen. Communiceren met de leerkrachten van onze kinderen doen we in SmartSchool ook een stuk efficiënter. Via slimme armbanden kunnen onze ouders en grootouders makkelijk alarm slaan als er een probleem is terwijl ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen.

Moderne technologie brengt comfort altijd binnen handbereik. We krijgen iets meer vat op onzekere factoren. Met andere woorden, technologie neemt een pak stress weg en brengt ons meer tijd, efficiëntie en comfort. Onze levenskwaliteit – of levenskwali-tijd – is er op vele vlakken op vooruit aan het gaan. Toch stopt het hier nog niet. De technologische nieuwigheden blijven aan een rotvaart vooruit denderen.

“Technologie neemt een pak stress weg en brengt ons meer tijd, efficiëntie en comfort.”

Ik ben benieuwd hoe we vanuit 2028 zullen terugkijken naar vandaag. Naar wat we dan vanzelfsprekend zullen vinden, dat het vandaag nog helemaal niet is. Zitten we dan allemaal met onze VR-bril voor de tv? Bedienen we de vaatwasmachine met onze stem? Brengt een zelfrijdende auto ons naar de luchthaven? Heeft onze koelkast de boodschappen voor ons besteld? Zijn we niet verbaasd meer dat er een hersteller voor de deur staat omdat de wasmachine heeft laten weten dat er een onderdeel moet worden vervangen vooraleer het kapot gaat? Ik kijk vol spanning uit naar wat de toekomst ons brengt op vlak van technologie en comfort… voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ik ben vooral blij dat we in Vlaanderen een voortrekkersrol spelen in tal van deze ontwikkelingen. Vanuit onze regio komen er vaak prachtige initiatieven naar voren. Onze technologische spelers zijn dikwijls absolute wereldtop – en daar mogen we trots op zijn.

Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen