blogpdmn2

#TechMatters:Entertainment 2.0

Misschien heeft u het ook gezien: de openingsshow van de Olympische spelen is altijd spectaculair, maar die van de Olympische Winterspelen in PyeongChang dit jaar was absoluut adembenemend. Intel stal er de show door niet minder dan 1218 drones autonoom te laten vliegen in een prachtig lichtspektakel. Drones stonden er ook in voor de beveiliging en bezorgden ons haarscherpe beelden van de prestaties van de atleten zelf.

Drones zijn een heel tastbaar voorbeeld van hoe technologie entertainment, sport en fun een extra dimensie kan geven. Bij de vorige edities van de zomerspelen was er trouwens heel wat zichtbare en onzichtbare technologie uit België prominent en in de achtergrond aanwezig. Van videokamers, controlekamers, live en near-live productie-infrastructuur, video production servers, slow-motion, regiewagens, verlichting en zelfs een hybride natuurgrasveld, onze Belgische technologiespelers waren en zijn een belangrijke schakel in het succes van de spelen.

Dichter bij huis zijn de voorjaarsklassiekers net achter de rug. Onze Flandriens konden weer het beste van zichzelf geven dankzij een intense voorbereiding, maar ook dankzij de juiste technologie. Met lichtere fietsen en betere mogelijkheden om hun resultaten op te meten en in te schatten kunnen ze met de perfecte bagage aan de start verschijnen. Dankzij sensoren weten we perfect op elk moment hoeveel voorsprong een renner die ontsnapt op de achtervolgers heeft. We zien op ons scherm zelfs live de informatie over wattage en hartslag, alsof we met de renners mee in het peloton zitten. Zelfs voetbal verandert. Over de videoreferee in het voetbal is de voorbije tijd veel inkt gevloeid, maar het is wel een toepassing die onze scheidsrechters een extra steun geeft bij twijfel.

Maar we kunnen zelfs nog een niveau dichter voorbeelden vinden van hoe technologie de manier waarop we entertainment beleven leuker maakt. Met onze smartphone kijken we eender waar naar de programma’s die we hebben opgenomen. We kunnen van op afstand onze decoders programmeren en vallen in wanneer we zin hebben. Zo kunnen we onze favoriete soap nu ook van in het buitenland blijven meevolgen. Sinds deze maand kunnen we ons Netflix-abonnement overal in Europa met ons meenemen. Waar we vroeger nog een boek of krant meenamen op de trein, lezen we nu gewoon op onze tablet of Kindle. Zelfs naar de bioscoop gaan is veranderd: we boeken onze perfecte plaats van thuis, printen het ticket ter plaatse en springen een hele wachtrij voorbij – waardoor een avondje film meteen een stuk minder stresserend wordt. We kunnen zelfs meteen ons parkeerticket bijboeken. Onze 3D-bril werd verrijkt met een 4D-ervaring, waarbij we volledig worden ondergedompeld in een film. Of we blijven gewoon thuis en huren een online een van de nieuwste films of series.

Ook op het vlak van games is er heel wat veranderd. Pokemon Go stuurde ons twee zomers geleden allemaal de straat op op zoek naar Pikachu en zijn vrienden. Collega’s trokken tijdens de middagpauze samen de stad in om jacht te maken op een uitzonderlijk exemplaar om toe te voegen aan hun collectie. Waar Pokemon Go nu misschien al niet meer zo hip is, zijn Augmented Reality en Virtual Reality nog volop aan hun opmars bezig. Binnenkort komt er een Harry Potter-versie waarmee we weer het kind in onszelf kunnen loslaten. Videogames worden realistischer en dompelen ons steeds meer echt onder in een nieuwe wereld.

Ook op andere domeinen brengt technologie ons nieuwe ervaringen: meubelen uit de Ikea-catalogus kunnen we virtueel uittesten in onze woonkamer. Of met een Virtual Reality-bril op lopen we samen met de architect door de kamers van ons nieuwe huis. Siri wijst ons de weg naar het leukste restaurant in de buurt en wordt steeds meer onze persoonlijke assistent in zakformaat.

Ik denk dat we nog maar goed en wel uit de startblokken zijn. De manier waarop we entertainment en fun beleven zal de komende jaren nog sterk veranderen, mede dankzij de inspanningen van onze eigen sterke technologiespelers. En dat juich ik toe, want naast liefde en bewust leven maken ontspanning en plezier toch ook wel een heel belangrijk deel uit van ons leven, of niet soms?

Peter Demuynck, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen